utorok 17. januára 2012

Ako zbohatli ženy v Európe


Najbohatšie ženy starého kontinentu si vzal na mušku obľúbený časopis všetkých podnikateľov Forbes a v rámci svojej každoročnej databázy najbohatších ľudí sveta zostavil rebríček európskych miliardáriek. Väčšine z nich spadlo bohatstva do lona už v okamihu ich narodenia, ale ani detstvo a dospievanie v prepychu im nezabránilo myslieť na ostatných ľudí, ktorí potrebujú pomoc, a aktívne sa venujú charite.

Liliane Bettencourt, Francúzsko: 22,9 miliárd dolárov

Vďaka svojmu otcovi Eugene Schueller, ktorý pred rokmi založil kozmetickú firmu L'Oréal, je dnes Liliane Bettencourt najbohatší ženou nielen Európy, ale dokonca i celého sveta! Liliane vedie firmu už viac než štyri desaťročia a aj po minuloročnej smrti jej manžela sa naďalej venuje charite pod záštitou svojej organizácie Bettencourt Schueller Foundation, ktorá podporuje humanitárne projekty vo Francúzsku a rozvojových krajinách. Viac sa dozviete v našom článku Liliane Bettencourt a L'Oreal: Nielen továreň na krásu.

Susanne Klatten, Nemecko: 13,2 miliárd dolárov

Päťdesiatpercentné podiel v nemeckej farmaceustické a chemickej spoločnosti Altana a zároveň časť podniku BMW zdedila pred niekoľkými rokmi Susanne Klatten - dcéra Herberta Quandta. V roku 2006 Susanne predala farmaceustickou divíziu, čo jej vynieslo 6 miliárd dolárov.

Charlene de Carvalho-Heineken, Holandsko: 7,3 miliardy dolárov

Pred šiestimi rokmi získala 25% podiel v rodinnej firme aj Charlene de Carvalho-Heineken. K tomuto menu síce nie je treba nič dodávať, ale pre všetkých, ktorí tomuto nápoju príliš neholdujú, objasníme, že Heineken je jeden z najväčších svetových pivovarníckych firiem. Keď sa práve nestará o chod pivovaru, venuje sa Charlene svojim piatim deťom, alebo svojím početným koníčkom, medzi ktoré patrí napríklad lyžovanie v obľúbenom centre St. Moritz a fotografovanie.

Antonia Johnson, Švédsko: 7 miliárd dolárov

Pravnučka zakladateľa obchodnej spoločnosti Axel Johnson Group a absolventka univerzity v Štokholme nastúpila na miesto svojho otca už v roku 1982. Antonia Johnson od tej doby vo svojej rodnej krajine ovláda takmer všetko - od energie cez telekomunikácie až po predaj nehnuteľností. A keď jej vyjde čas, aktívne sa angažuje v charite pomáhajúci deťom, ktorú založila švédska kráľovná.

Johanna Quandt, Nemecko: 6 miliárd dolárov

Sympatická starenka síce vyzerá ako čarovná babička z rozprávky, ale v skutočnosti bola ešte pred 11 rokmi členkou dozornej rady nemeckej automobilky BMW, z ktorej dodnes vlastní 17%. Povráva sa, že to bola práve ona, ktorá pomohla svojmu manželovi Herbertovi zachrániť spoločnosť, ktorá stála na pokraji bankrotu.

Elena Baturin, Rusko: 4,2 miliardy dolárov

Po krátkej kariére robotníčka v továrni Elena vyštudovala Inštitút manažmentu v Moskve. Krátko na to sa zoznámila so svojím súčasným manželom - moskovským starostom - a založila firmu vyrábajúce najprv iba nábytok a riad a následne aj stavebné materiály. Jej firma zažalovala ruského redaktora časopisu Forbes za nezhody v článku z roku 2006 a prekvapivo spor vyhrala.

Madeleine Schickedanz, Nemecko: 3,9 miliárd dolárov

Dcéra zakladateľov zásielkového obchodu Quelle teraz vlastní viac ako polovicu jeho akcií. Zo svojho domova v St. Moritz posiela veľké sumy pre deti, ktoré ochoreli rakovinou.

Ak vám šťastie príliš neprialo a rodičia vám nemohli odkázať rozprávkové imanie, nezúfajte a skúste sami založiť firmu, ktorú po rokoch budete môcť odovzdať svojim vlastným deťom ako úspešný a prosperujúci podnik.