nedeľa 15. septembra 2013

Dá sa nepracovať a pritom dostávať plat?

Nepracovať a pritom dostávať plat . To je vec , ktorú si želá väčšina ľudí , ale len málokomu sa to naozaj podarí .

Drvivá väčšina dnešnej spoločnosti chodí do práce . Ráno tam , poobede späť . Okolo poludnia na obed , pohádať sa so šéfom , naštvať toho hlupáka na treťom poschodí a pokecať s blondínou z účtovného . Takto síce nevyzerá sen žiadneho naivného študenta , ale nakoniec to poznáme všetci .

Existujú ale výnimky . Ľudia , ktorí boli múdrejší alebo šikovnejší ako okolie . Vďaka tomu im odpadá väčšina pracovných povinností a navyše si zarobia ešte viac, ako keby naozaj pracovali . Morálnu otázku necháme na posúdenie láskavému čitateľovi , ktorý si z oboch príbehov urobí názor sám .

Príbeh prvý : Najal som na prácu ľudí z Číny .

Písal sa rok 2010 , malá americká firma sa rozhodla modernizovať a dovolila svojim zamestnancom , aby časť pracovnej doby trávili v pohodlí domova . Pre tie účely firma nechala zriadiť VPN server , aby mali používatelia pohodlný prístup ku všetkým službám vo firme . Kvôli lepšej bezpečnosti zaobstarala tiež RSA tokeny , ktoré generujú jednorazové prístupové heslá . Kto nemá token , do siete sa neprihlási . Dva roky tento systém fungoval .

Potom si ľudia z bezpečnostného oddelenia prečítali bezpečnostnú analýzu DBIR ( PDF ) , ktorá pojednáva o zneužití firemných dát a začali sa zaujímať o to, ako je to s ich dátami . Došlo im , že ako väčšina prevádzkovateľov služieb vôbec nečítajú záznamy ( logy ) o dianí vo svojej sieti a začali ich analyzovať .

Čo zistili , ich vyľakalo a prekvapilo zároveň . Objavili totiž aktívne spojenie z čínskeho mesta Shenyang . Zo zistených údajov vyplynuli tri veci :

    - Firma prevádzkuje kritickú sieťovú infraštruktúru a niekto im do siete lezie z Číny . To je vážne bezpečnostné riziko .
    - VPN používa dvojfaktorovú autorizáciu sa zmieneným RSA kľúčom . Ak bol tento mechanizmus úspešne napadnutý , má to ďalekosiahle následky .
    - Použitý užívateľský účet patrí firemnému vývojári , ktorý v tejto chvíli sedí pri svojom stole .

Jediným predstaviteľným vysvetlením v tú chvíľu bol zákerný malware , ktorý by sedel vo vnútri firmy a dokázal by prenášať bezpečne dáta dovnútra a von . Inak si to v tej chvíli ešte vyľakaní správcovia nevedeli vysvetliť .

Začalo pomerne rozsiahle vyšetrovanie , ku ktorému boli prizvaní aj ľudia od veľkej telekomunikačnej spoločnosti Verizon . Boli skúmané záznamy , topológie siete , segmentácia , proces autorizácie , korelácia medzi jednotlivými prístupmi a podobne . Ukázalo sa , že spojenie zo Shenyang vôbec nie je žiadnou novinkou , ale v záznamoch sa objavuje už pol roka prakticky každý deň . Navyše niekedy trvalo celú pracovnú dobu , takže išlo o skutočne veľmi rozsiahly incident .

Súčasťou vyšetrovania bol samozrejme aj užívateľ , ktorému patril zneužitý užívateľský účet . Hovorme mu trebárs Bob . Išlo o programátora po štyridsiatke , ktorý mal pomerne veľké skúsenosti s mnohými programovacími jazykmi , pre firmu pracoval dlho , mal rodinu a bol celkom nekonfliktný a pokojný .

Členovia vyšetrovacieho tímu si nechali zaobstarať kópiu Bobovho disku , aby na ňom našli prípadný malware a objasnili , ako presne sa do počítača dostal . Chceli preskúmať Bobove pracovné návyky a zistiť , kde presne urobil chybu . Na disku však našli niečo úplne nečakané : stovky faktúr od čínskej spoločnosti sídliacej v Shenyang .

Ukázalo sa , že Bob na svoju vlastnú prácu najal čínsku firmu a za to jej odovzdával asi pätinu svojho vysokého platu . Autentizácia nebola prekážkou , pretože čínskej firme poslal svoj ​​RSA token po prepravnej spoločnosti FedEx . Vývojár z druhého konca sveta sa potom mohol pripájať a pohodlne pracovať .

Vyšetrovatelia tiež podľa záznamov z počítača zostavili bežný Bobov deň :

    9:00 - prišiel a číta si Reddit , pozerá na videá žien
   11:30 - ide na obed
    13:00 - čas navštíviť eBay
    14:00 - píše na Facebook a LinkedIn
    16:30 - posiela správu s výkazom činnosti za tento deň
    17:00 - ide domov

Príbeh popísaný na blogu firmy Verizon , ktorá bola prizvaná k vyšetrovaniu , má ešte dodatok a dve zaujímavé pikantné bodky : Ukázalo sa , že takto Bob " pracoval " pre niekoľko ďalších amerických spoločností a zarábal dohromady stovky tisíc dolárov ročne .

Najvtipnejšie na tom celom ale je , že bol niekoľko rokov pravidelne vyhlasovaný najlepším programátorom vo firme . Odovzdával kód vždy včas a jeho práca bola čistá a dobre napísaná . Záznamy z logov sa uchovávali len pol roka , ale pravdepodobne to tak prevádzkoval roky . Keby čínska firma použila proxy niekde v USA , pravdepodobne by sa na to neprišlo nikdy .



Euromillions Jackpot



Príbeh druhý : Som šmejd , pretože za mňa prácu robí počítač ?

Druhý príbeh pochádza zo servera Reddit , ktorý mimochodom často navštevoval v " pracovnej " dobe náš milý programátor z prvého príbehu . Napísal ho tam užívateľ SK - NL . Autor je síce anonymný , ale vieme , že je z Holandska a hovorí po holandsky . Hovorme mu preto napr. Aaron , čo je obľúbené holandské meno . Najlepšie bude , keď si celý text preložíme tak , ako ho Aaron poslal .

    Som zamestnancom na plný úväzok a žijem si dobre . Súčasťou mojej práce je veľa " zadávania dát " , overovanie , bla bla bla . Srdcom som ale programátor , a tak som vymyslel skript , ktorý všetku prácu urobí za mňa . Moji kolegovia dosahujú približne 90 % presnosti a zadajú 60 až 100 transakcií denne . Ja mám úspešnosť 99,6 % a zvládnem cez 1000 záznamov denne .

    Nikto to nevie , pretože počty transakcií aj ich úspešnosť sú evidovaná až na konci každého mesiaca . Týmto spôsobom sa nám tiež počítajú bonusy . Problém je , že ja dostávam 85 až 95 % celej čiastky , ktorá je na bonusy vyhradená. To je VEĽMI veľká suma .

    Väčšina kolegov je so svojimi bonusy spokojná , pretože vôbec netuší , ako veľmi by inak mohli dostávať . Hádam, že teraz dostávajú bonus asi 100 až 200 eur mesačne . Keby som to nerobil , dostávali by oveľa viac .

    Takže čo myslíte ? Som podľa vás šmejd ? Naozaj pracujem asi osem hodín týždenne , zvyšok času hrám hry na mobile a čítam si Reddit .

Čo si myslíte vy ? Je taký človek nepodarok len preto , že prišiel na najefektívnejší spôsob , ako robiť svoju prácu ? Alebo porušuje pravidlá , pretože bol najatý na ručné zadávanie transakcií a robí ich za neho automat ? Líšia sa vlastne oba príbehy niečím podstatným ?

Pokračovanie po dvoch mesiacoch

Druhý príbeh má ale ešte pokračovanie . Aaron ho na Reddit poslal po dvoch mesiacoch od prvého príspevku .

Aaron sa bál , že keby bol odhalený , boli by všetci jeho kolegovia vyhodení a jeho softvér by ich mohol nahradiť . Preto aplikáciu zaistil tak , aby bola spustiteľná len na jeho pracovnom počítači a ešte vyžadovala heslo . Potom išiel za svojím šéfom a všetko mu povedal .

Ten sa ho opýtal : " Je ten program ešte na tvojom počítači a robil si ho v pracovnej dobe ? " Odpovede zneli : áno a áno . Potom dostal Aaron okamžite padáka a bol vykázaný z budovy .


Akonáhle odišiel , zavolal nadriadenému svojho šéfa a nechal mu na záznamníku odkaz , v ktorom vysvetlil , čo presne sa stalo a ako ho za to jeho šéf vyhodil . Ozval sa mu ale jeho bývalý šéf s tým , že mu musí povedať heslo k svojmu programu . Na to Aaron odpovedal , že už vo firme nepracuje a nemusí teda nič .

Potom zavolal šéfov šéf a poprosil Aarona o schôdzku , na ktorej by spoločne celú situáciu prebrali . Ak je vraj pravda , že môže firme ušetriť peniaze , bude Aarona počúvať . Ten bol ale úplne odhodlaný neprezradiť heslo k svojmu programu . Nie snáď preto , že by bol tvrdohlavý a zlý , ale program nebol určený pre bežného užívateľa a vyžadoval isté znalosti pri svojom ovládaní a konfigurácii . Aaron nechcel byť zodpovedný za jeho zlé použitie .

Asi za týždeň sa teda so šéfovým šéfom stretol a nad čajom si o programe porozprávali . Aaron sa opýtal, či urobil niečo zlé alebo nemorálneho . Vrchný šéf odpovedal , že jediným prehreškom bolo , že aplikáciu programoval v pracovnom čase , keď o to nebol firmou požiadaný . Aplikácia samotná je nielen v poriadku , ale tiež ušetrila veľa peňazí , aj keď to firma nevedela . Ak by aplikácia neexistovala , musela by firma najať ďalších ľudí , pretože súčasný tím by to nezvládol .

Šéf Aarona pochválil a spýtal sa ho , prečo vlastne nepracuje vo vývojovom oddelení . Aaron odpovedal , že svoje staré miesto získal skôr a že na ňom zarába veľa peňazí . Keď prezradil , o akú sumu aj s bonusmi ide , jeho hostiteľ sa nahlas rozosmial . Aaron vraj zarábal viac peňazí ako jeho šéf ( ten , ktorý ho vyhodil ).

Potom Aaron dostal ponuku pracovať vo firme ako vývojár . Súhlasil , ale len za podmienky , že jeho bývalí kolegovia nebudú vyhodení a dostanú vo firme inú prácu . Nakoniec sa dohodli tak , že okrem niekoľkých neuveriteľných hlupákov nebude nikto vyhodený . Tí najšikovnejší zostali na pôvodných pozíciách , len teraz nezadávajú údaje ručne , ale obsluhujú Aaronov softvér . Bonusový program bol veľa zoškrtaný , ale aj tak tí ľudia zarábajú viac než predtým .

Aaron teda teraz robí vedúceho vývojárov na svojom vlastnom oddelení a jeho základný plat je rovnako vysoký ako jeho predchádzajúci príjem v súčte s bonusmi . Väčšina kolegov sa presunula aj na lepšie platené miesta , takže sa majú dobre .

Jedinou výnimkou je Aaronov šéf . Už predtým s ním bola firma nespokojná a celá udalosť bola poslednou kvapkou . Preto dostal padáka . Jeho prácu teraz robí bývalý kolega zo starého Aaronova tímu .

Príbeh s dobrým koncom má tak jedinú drobnú vadu . " Moja nová stolička je na prd , " dodáva Aaron .

Tip:
Kopírujte obchody ziskových obchodníkov na burze

štvrtok 12. septembra 2013

Ako prísť k peniazom na YouTube

V Amerike to funguje , teraz majú šancu aj Briti . Nasledovať budú aj ďalšie európske štáty . Partnerský program YouTube možno vnímať ako snahu pritiahnuť autorov originálneho domáceho videa . Teda hlavne tých , čo sa nechajú zlákať vidinou ľahko zarobených peňazí . Na zbohatnutie to pre normálneho smrteľníka asi nebude , ale tí najúspešnejší si zatiaľ nariekať nemôžu .

Videoserver YouTube prenáša americký partnerský model do Británie . Aj britskí autori videoobsahu majú teraz šancu zarobiť peniaze za vloženie videa . Slogan programu zarobte na svojej kreativite je presný . Ide o kreativitu a originalitu , tá môže priniesť úspech a aj nejaké tie peniaze . YouTube celkom férovo ponúka tým najlepším šancu zarobiť , respektíve získať podiel z reklamy , ktorá ich videá sprevádza . Server nezverejnil podrobnosti o obchodnom modeli , dôležitou informáciou je fakt , že nemusí ísť o videá exkluzívne zverejnené len na YouTube . Teda aj tí , ktorí používajú iné servery , môžu to najlepšie zo svojej tvorbyzaradiť do " zarábajúceho " programu .

 Powerball Jackpot

 Konkurenčné videoservery môžu očakávať , že sa ich " perly " objavia aj na YouTube .

Najschopnejší Američania produkujúci videa s miliónovou návštevnosťou môžu zarobiť aj niekoľko tisíc dolárov za mesiac . Pár najlepších sa na celkovom počte zobrazených videí podieľa nezanedbateľným percentom . Hudobník Tay Zonday so svojím klipom Chocolate Rain zaznamenal viac ako 14 miliónov zobrazení , na jeho klip reagovalo videoodpovedou cez tisíc užívateľov . Mladík sa stal ambasádorom partnerského programu v Kanade a Nemecku , jeho úspech je obdivuhodný a je jedným z tých vyvolených , ktorí sa vďaka svojim videám na YouTube môžu slušne uživiť . Tay Zonday navyše zinkasuje ďalšie peniaze za následné aktivity .

Aj Briti majú svojho úspešného " videoproducenta " , je ním počítačový nadšenec s prezývkou GiR2007 , ktorého snímka Pancakes zaznamenala skoro 2,5 milióna zobrazení . Aj palacinky je možné pripraviť vtipne a s gráciou . Podľa BBC je však predstava , že sa stanete milionárom vďaka videoobsahu , len z ríše snov . Zarobiť nezanedbateľné peniaze sa podarí len minimu užívateľov , avšak ponuka je fér . YouTube partnerský program plánuje rozšíriť aj do ďalších európskych krajín.

Až sa dočkáme podobného partnerského programu u nás ( Stream.cz niečo podobné pripravuje v Čechách , môžeme sa tešiť aj na spustenie slovenskej verzie YouTube ) , bude zaujímavé sledovať , či aj na Slovensku vyrastie hviezda , čo sa uživí produkovaním videoobsahu na Internete . Zrejme sa niekto taký objaví a dosť možno budú jeho videa stáť za to . Tých , ktorí budú behať s mobilnými telefónmi a kamerami po ulici s vidinou exkluzívneho videa , bude ovšem pochopiteľne tisíckrát viac než " šťastlivcov " , čo inkasujú honorár aspoň v hodnote desiatich deka salámy a dvoch rožkov .