štvrtok 12. septembra 2013

Ako prísť k peniazom na YouTube

V Amerike to funguje , teraz majú šancu aj Briti . Nasledovať budú aj ďalšie európske štáty . Partnerský program YouTube možno vnímať ako snahu pritiahnuť autorov originálneho domáceho videa . Teda hlavne tých , čo sa nechajú zlákať vidinou ľahko zarobených peňazí . Na zbohatnutie to pre normálneho smrteľníka asi nebude , ale tí najúspešnejší si zatiaľ nariekať nemôžu .

Videoserver YouTube prenáša americký partnerský model do Británie . Aj britskí autori videoobsahu majú teraz šancu zarobiť peniaze za vloženie videa . Slogan programu zarobte na svojej kreativite je presný . Ide o kreativitu a originalitu , tá môže priniesť úspech a aj nejaké tie peniaze . YouTube celkom férovo ponúka tým najlepším šancu zarobiť , respektíve získať podiel z reklamy , ktorá ich videá sprevádza . Server nezverejnil podrobnosti o obchodnom modeli , dôležitou informáciou je fakt , že nemusí ísť o videá exkluzívne zverejnené len na YouTube . Teda aj tí , ktorí používajú iné servery , môžu to najlepšie zo svojej tvorbyzaradiť do " zarábajúceho " programu .

 Powerball Jackpot

 Konkurenčné videoservery môžu očakávať , že sa ich " perly " objavia aj na YouTube .

Najschopnejší Američania produkujúci videa s miliónovou návštevnosťou môžu zarobiť aj niekoľko tisíc dolárov za mesiac . Pár najlepších sa na celkovom počte zobrazených videí podieľa nezanedbateľným percentom . Hudobník Tay Zonday so svojím klipom Chocolate Rain zaznamenal viac ako 14 miliónov zobrazení , na jeho klip reagovalo videoodpovedou cez tisíc užívateľov . Mladík sa stal ambasádorom partnerského programu v Kanade a Nemecku , jeho úspech je obdivuhodný a je jedným z tých vyvolených , ktorí sa vďaka svojim videám na YouTube môžu slušne uživiť . Tay Zonday navyše zinkasuje ďalšie peniaze za následné aktivity .

Aj Briti majú svojho úspešného " videoproducenta " , je ním počítačový nadšenec s prezývkou GiR2007 , ktorého snímka Pancakes zaznamenala skoro 2,5 milióna zobrazení . Aj palacinky je možné pripraviť vtipne a s gráciou . Podľa BBC je však predstava , že sa stanete milionárom vďaka videoobsahu , len z ríše snov . Zarobiť nezanedbateľné peniaze sa podarí len minimu užívateľov , avšak ponuka je fér . YouTube partnerský program plánuje rozšíriť aj do ďalších európskych krajín.

Až sa dočkáme podobného partnerského programu u nás ( Stream.cz niečo podobné pripravuje v Čechách , môžeme sa tešiť aj na spustenie slovenskej verzie YouTube ) , bude zaujímavé sledovať , či aj na Slovensku vyrastie hviezda , čo sa uživí produkovaním videoobsahu na Internete . Zrejme sa niekto taký objaví a dosť možno budú jeho videa stáť za to . Tých , ktorí budú behať s mobilnými telefónmi a kamerami po ulici s vidinou exkluzívneho videa , bude ovšem pochopiteľne tisíckrát viac než " šťastlivcov " , čo inkasujú honorár aspoň v hodnote desiatich deka salámy a dvoch rožkov .